tisdag 16 december 2008

Rättegångsreferat (lite crappy, men det är ju första gången, hallå!)

Taximan åtalad på grund av slängd bokföring

I tisdags hölls rättegången mot den 66-årige man som åtalats för två bokföringsbrott inom sina taxibolag i Botkyrka kommun. Enligt mannen var brotten inte ett försök att dölja fiffel utan bara den olyckliga följden av ett krossat äktenskap.

Det var efter millennieskiftet som mannens två bolag började gå allt sämre. Taxibilarna stod ofta stilla och det var svårt att få tag i chaufförer. År 2005 var det så illa ställt att han var tvungen att pumpa in egna pengar, en summa som han uppskattar till 600 000 kr, för att ge lön till de anställda och hålla bolaget flytande.

Åtalets tyngdpunkt ligger på den bokföring för de båda bolagen som 66-åringen inte har sparat. Inom aktiebolag ska bokföring ske löpande och sparas under 10 år. Den åtalade mannen erkände de gärningar som åklagarsidan tog upp under rättegången och förklarade att bokföringsunderlagets försvinnande hade att göra med den ekonomiska krisen inom taxibolagen. Pengarna, som han hade tagit ur egen ficka för att rädda bolagen, hade han gemensamt sparat med sin hustru. När det kom fram att 66-åringen hade gjort slut på alla deras besparingar, som skulle gå till pensionen, begärde hustrun ut skilsmässa.
– Katastrofen kom när hon ville skiljas, sa 66-åringen.
Han berättade att hustrun ville ha ut honom ur hemmet, så han fick packa två väskor med det nödvändigaste. Allt annat, 40-50 pärmar med bolagens bokföring inkluderade, hamnade i sopcontainrar.
– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Och jag visste inte var jag skulle göra av dem. Just i den stunden var inte pärmarna av prioritet. Det är lätt att vara efterklok.

Det var under hösten 2006 som 66-åringen kastade bokföringen. Då hade verksamheten i bolagen varit nedlagd ända sedan våren. Men räkningarna kom i efterhand och lade sig på hög. Eftersom pengarna gick till bolaget även efter dess nedläggning uteblev även en sista årsredovisning som skulle ha gjorts i slutet av 2006.
– Jag hade planerat en årsredovisning, men jag har inte haft råd att ordna med en revisor, förklarar 66-åringen.

Åklagarens slutsats var att den åtalade mannen medvetet hade gjort sig skyldig till brott. Dock hade han inte som avsikt att dölja något. Han blev förblindad av sin egen svåra situation och försummade sina skyldigheter. Både åklagare och försvarssida var överens om att en villkorlig dom var den mest passande påföljden, men åklagaren ville även att böter skulle ingå.
Domen meddelas den 30 december.

Inga kommentarer: